HomeGastenboek

Webshop » Algemeen » Pedagogisch werkplan » Missie en visie

Missie en visie

De missie van Thuis bij Sandra
De missie van Thuis bij Sandra is: “Play, learn and grow together!”

De visie van Thuis bij Sandra
De missie van Thuis bij Sandra is “Play, learn and grow together!” Vijf kleine woordjes, waarmee jullie kind mag opgroeien. Deze woordjes lopen als een rode draad door mijn opvang en zal ik hier verder toelichten.

Kinderen leren spelend de wereld om hen heen. In het begin zal een kind alleen spelen, vervolgens zullen kinderen naast elkaar spelen met ieder hun eigen speelgoed. Op een gegeven moment gaan kinderen echt samen spelen. Kinderen leren door te spelen. Spelen wordt vaak gezien als iets wat kinderen bezighoudt, waar ze zich mee vermaken. Spelen is echter belangrijk! Het is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Spelen is zelfs net zo belangrijk als rekenen, lezen en schrijven.

Spelen is voor kinderen onmisbaar bij het ontwikkelen van de sociale- en emotionele ontwikkeling maar ook voor intellectuele en taalkundige vaardigheden. Door het spelen krijgt een kind grip op de wereld om hem of haar heen. Ze kunnen zich nieuwe vaardigheden eigen maken. Tijdens een opvangdag wordt er dan ook veel gespeeld.

Ieder kind is uniek en mag zich ontwikkelen op zijn of haar eigen manier en tempo. Een kind moet nog zoveel leren. Alles om ons heen heeft een naam, heeft een functie. Als kind moet je daar maar grip op zien te krijgen. Ik wil kinderen daar graag mee helpen. Tijdens het spelen maar ook tijdens andere activiteiten probeer ik kinderen te helpen in hun ontwikkeling. Zo bied ik activiteiten aan die passen binnen een thema. Door te werken met thema’s komen kinderen in aanraking met ander speelgoed. Ze leren woordjes en liedjes die passen binnen het thema. We knutselen met verschillende materialen. We lezen verhaaltjes die passen bij een thema. Op deze manier krijgt een kind grip op de wereld om zich heen.

Groeien doet een kind letterlijk. Van een baby die bijna niets kan verandert de baby tot een baby die steeds meer kan, ze kunnen zich omdraaien, gaan zelf zitten, gaan kruipen. De baby wordt een dreumes. De dreumes wordt een peuter. De peuter gaat naar school.
Een kind groeit ook in zijn ontwikkeling, in zijn of haar kunnen, kennis van de wereld om zich heen. Ook leert een kind steeds meer woorden, die kleine zinnetjes worden hele verhalen. Kinderen groeien ook in het contact met andere kinderen. Ze zullen steeds meer samen gaan spelen, waardoor ze ook steeds meer van elkaar gaan leren. Ze groeien in het omgaan met emoties. Ze leren zichzelf steeds beter kennen. Ze groeien in het vertrouwen van hun eigen kunnen.

Niets is mooier dan samen te spelen, te leren en te groeien. Dat geldt voor een kind maar ook voor mij als gastouder. Ik verwonder mij nog steeds over de ontwikkeling die een kind doormaakt. Als gastouder ben ik op de gastkinderen net zo trots als ze weer iets nieuws kunnen, als ze weer gegroeid zijn als op mijn eigen kinderen.
Kortom: Play, learn and grow together!
Visie op de ontwikkeling van kinderen
Ieder mens is uniek en is er van nature op uit om de wereld te ontdekken en te onderzoeken. Een kind leert door de ervaringen en belevingen die hij of zij opdoet; door het steeds weer zelf te doen, door keuzes te maken en door op zijn / haar eigen manier zijn mogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen. Deze ontwikkeling wordt beïnvloedt door de aanleg en het temperament van een kind, de omgeving (o.a. het gezin, de opvang), de mate waarin het zich veilig kan hechten en de cultuur (met zijn waarden en normen).

Een kind ontwikkelt zich in wisselwerking met de omgeving. Een kind wordt geboren met een bepaalde aanleg en eigenheid. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Kinderen ontwikkelen zich in belangrijke mate zelf, ze zijn de motor van hun eigen ontwikkeling. Maar ze hebben daar wel wat hulp bij nodig. Het belangrijkste dat kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen is vertrouwen, in zichzelf en in anderen. Pas wanneer een kind voldoende vertrouwen heeft in zichzelf, zal het nieuwe dingen uitproberen en volhouden als het niet direct lukt. Voorop staat dat het kind mag zijn zoals hij / zij is; dat er respect is voor de eigenheid van ieder kind.

Visie op opvoeden
Opvoeden is kijken en luisteren naar wat kinderen beweegt en bezighoudt. Hierop inspelend, het bieden van een vertrouwde omgeving, ruimte, structuur en mogelijkheden zodat kinderen de wereld ontdekken, onderzoeken en uiting kunnen geven aan de ervaringen en belevingen die ze opdoen. Het bieden van een opvoedingsklimaat waarin kinderen hun persoonlijke en sociale competenties kunnen ontwikkelen, normen en waarden leren en zich veilig voelen. Hierdoor kunnen kinderen zich ontwikkelen tot evenwichtige mensen, met respect voor zichzelf en anderen, met vertrouwen in eigen kunnen, sociaal vaardig en creatief in uitingen en oplossingen.
Kortom: Kinderen mogen er zijn zoals ze zijn. 


Powered by EasyWebshop