Waarden en overtuigingen
De 4 belangrijkste waarden voor mijn identiteit van mijn kinderopvang zijn plezier, ontwikkeling, zelfvertrouwen en verbondenheid. Deze waarden worden verder toegelicht.Ik vind het belangrijk dat een kind met plezier bij mij komt en zich Thuis bij Sandra voelt. Wanneer een kind naar huis gaat is het fijn als een kind terug kan kijken op een leuke en gezellige opvangdag.
De ontwikkeling van een kind staat centraal. Ieder kind mag zich ontwikkelen op zijn of haar eigen manier en tempo. Niet ieder kind kan op het zelfde moment kruipen, zitten of praten. Een kind leert het allemaal, maar dan wel op zijn eigen tijd. Er zijn kinderen die leren door te doen. Ze beginnen ergens aan en komen er dan achter dat het toch niet werkt en proberen dan wat anders. Er zijn kinderen die eerst van een afstandje kijken wat er gebeurt. Pas op het moment dat ze denken dat ze het kunnen zullen ze meegaan doen.
Ik vind het een uitdaging om een kind te helpen in zijn of haar ontwikkeling, op hun eigen manier. Ik probeer kinderen een stapje verder te helpen in hun ontwikkeling door uitdaging te bieden. Je kunt altijd met hetzelfde speelgoed spelen, maar dan leer je niet de mogelijkheden kennen van ander speelgoed. Een kind wat al tot drie kan tellen zal ik stimuleren om een stapje verder te gaan en tot vijf te leren tellen. Wanneer een kind de kleuren rood, geel en blauw al kent zal worden uitgedaagd om ook de kleuren groen en oranje te leren kennen.
Ik vind het belangrijk dat een kind zelfvertrouwen heeft. Zelfvertrouwen heeft te maken met rust voelen, ervaren dat je er mag zijn, op een ander durven vertrouwen en ontspanning. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je als mens hebt in je eigen kunnen en zijn. Een kind dat zelfvertrouwen heeft vindt zichzelf de moeite waard, weet waar zijn of haar capaciteiten liggen, maar kent ook zijn of haar eigen beperkingen en heeft er vertrouwen in de taken en uitdagingen die het tegenkomt in het leven aan te kunnen. Een kind met zelfvertrouwen heeft een positief zelfbeeld.
Een kind wordt niet geboren met zelfvertrouwen, al lijkt het ene kind wel meer aanleg te hebben voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen dan het andere kind. Het krijgen van zelfvertrouwen is een ontwikkelingsproces dat tijd kost en vaak nog ver tot in de volwassenheid door loopt. Ieder kind is uniek en hoort erbij! Je mag er zijn zoals je bent.
Ook vind ik het belangrijk dat er in de opvang verbondenheid is. Kinderen zijn niet alleen tijdens een opvangdag. Er zijn ook andere kinderen. Kinderen leren elkaar kennen. Als kinderen nog heel klein zijn kun je al zien dat een kind een ander kind herkent. “Ik ken jou”. Dit zie ik bijvoorbeeld bij binnenkomst, wanneer kinderen gebracht worden. Kinderen reageren op elkaar, er ontstaat verbondenheid en kinderen gaan elkaar helpen.
Bij Thuis bij Sandra spelen kinderen van verschillende leeftijden. De jongste kinderen leren hierdoor heel veel van de grote kinderen. De grote kinderen leren op hun beurt van de jongsten. Ik vind het mooi om te zien hoe de kinderen zich met elkaar verbonden voelen en elkaar willen helpen. Ik voel me niet alleen verbonden met de kinderen maar ook met jullie als ouders.
Het allerbelangrijkste voor mij is dat de kinderen een fijne en plezierige tijd hebben Thuis bij Sandra. Ik hoop dat jullie samen met jullie kind(eren) tijdens en na de opvangperiode terug kunnen kijken op een mooie en waardevolle opvangtijd. Ik hoop dat ik voor jullie meer ben / word dan ‘maar een oppas’. Ik hoop dat jullie en jullie kind(eren) oprecht kunnen zeggen: “Ik voel me Thuis bij Sandra".