Spelen en speelgoed
De ruimteBinnen spelen we in de kamer en keuken. De kinderen krijgen de ruimte in de woonkamer om te spelen. De kleinste kinderen liggen in de box, waar ze rustig kunnen spelen. Ook worden ze op een kleed gelegd bij de grotere kinderen, zodat ze makkelijker contact met elkaar kunnen maken. De kinderen krijgen ook ruimte en gelegenheid om door de kamer te tijgeren en te kruipen, zich op te trekken aan de meubels en langs de tafel hun eerste stapjes te oefenen. Vanzelfsprekend let ik erop dat er voor de kinderen geen onveilige situaties ontstaan. De grotere kinderen mogen hun gang gaan op de grond, maar worden wel geacht rekening te houden met de allerkleinsten, zodat die niet onder de voet gelopen worden.
Het speelgoed
Er is de keuze uit veel verschillende soorten speelgoed. Ik let er bij het aanschaffen op dat het speelgoed niet meteen stuk gaat als je er mee speelt. Poppen, blokken, puzzels, duplo, auto’s en divers ander speelgoed is aanwezig. Ik zorg ervoor dat het speelgoed steeds netjes wordt opgeruimd en dat het schoon en heel is, zodat het leuk blijft om ermee te spelen. Het speelgoed zit opgeborgen in een kast met bakken en daar kunnen kinderen dan uitkiezen.
Ik zorg ervoor dat niet alles tegelijk uit de kast gehaald wordt, waardoor het aanbod te groot wordt en er niet meer mee gespeeld wordt. Als de kinderen met iets anders willen spelen dan wordt er eerst opgeruimd. In de kast in de berging staat ook speelgoed die ik voor de kinderen in de kamer neerzet. Speelgoed waar de kinderen niet mee mogen spelen (bijvoorbeeld nieuw speelgoed van mijn eigen kinderen) wordt buiten het bereik van kinderen neergezet.
Samen en alleen spelen
Bij het spelen leert jullie kind vanzelf met andere kinderen om te gaan: samen het speelgoed delen maar ook met elkaar een mooie toren bouwen. Kleine ruzietjes kunnen de kinderen zelf heel goed oplossen. Natuurlijk ben ik in de buurt om, als kinderen echt met elkaar gaan vechten of elkaar pijn doen, in te grijpen. Kinderen krijgen ook de ruimte om alleen te spelen. Je hoeft niet altijd met de andere kinderen te spelen. Soms heeft een kind het ook nodig om even alleen in een hoekje te spelen.
Buiten spelen
We spelen ook veel buiten. In onze tuin hebben we een speelhuisje, zandbak, glijbaan, schommel en trampoline. Ook hebben we een mooi klimtoestel in de tuin staan. Daarnaast hebben we verschillende loopauto’s fietsjes, trekkers en ander buitenspeelgoed. Bij warm weer zet ik een watertafel neer, zodat de kinderen met water kunnen spelen. We gaan ook wel eens naar een speeltuintje in de buurt om te spelen of naar het veld aan de overkant. Kinderen komen hier niet zonder toezicht.
Hoe vaak spelen we buiten?
Ik probeer iedere dag minimaal één keer buiten te spelen, bij goed weer zijn we vaker buiten. Zomers zijn we vaker en langer buiten. Ik let er natuurlijk wel op dat kinderen niet de hele dag in de zon spelen. Door middel van het zonnescherm en parasols creëer ik schaduwplekken. Natuurlijk smeer ik de kinderen ook regelmatig in met zonnebrandcrème.
Vies worden
Buiten moeten kinderen zich lekker kunnen uitleven. Een beetje zand en vies worden horen er bij. Het is dan ook erg fijn dat jullie kind kleren aan heeft waarin gespeeld kan en mag worden.
Waarom buiten spelen?
Buiten spelen is gezond en goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Buiten kunnen de kinderen zich helemaal uitleven: lekker rennen, klimmen, fietsen, in de zandbak spelen, springen op de trampoline. Ik vind dat alle kinderen dat nodig hebben, ze voelen zich dan vrij en kunnen zichzelf zijn. Met het buitenspelen kunnen de kinderen de grote motoriek ontwikkelen. Buitenspelen is niet alleen goed voor de grote motoriek maar ook voor bijvoorbeeld de creativiteit en de fantasie. In de onderstaande afbeelding zie je waarom buitenspelen zo belangrijk is.